fbpx

Boli

diseases


Aici puteți găsi cele mai frecvente tipuri de cancer

Cancer mamar

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei. Vestea bună este că cele mai multe cazuri sunt vindecabile dacă cancerul este descoperit la timp și tratamentul este început imediat. Primul pas este imagistica radiologică și biopsia. În funcție de rezultatul histopatologic și imagistica radiologică, planul de tratament este furnizat de către medicii oncologi împreună cu chirurgul (dacă este cazul).

Tratamentele variază de la terapie hormonală, chimioterapie, imunoterapie sau terapie țintită până la chirurgie mamară, reconstrucție mamară și radioterapie în anumite cazuri.

Efectele secundare din timpul chimio-imunoterapiei sunt tratate cu medicamente speciale.

Tratamentele din Austria sunt adesea mai puțin stresante, au mai puține efecte secundare și sporesc considerabil calitatea vieții celor care sunt tratați.

Opțiunile de tratament în cazul cancerului de sân sunt:

Operațiunea
În Austria, operațiile sunt întotdeauna efectuate, dacă este posibil, cu o operație de conservare a sânilor. În plus, se îndepărtează ganglionii limfatici axilari pentru a exclude un atac al celulelor canceroase.

Terapia medicamentoasă
Chimioterapiapoate fi utilizată înainte de operații (pentru a micșora tumorile) sau după operații (pentru a preveni sau elimina metastazele).

Hormone therapy ar trebui să limiteze creșterea cancerului și poate fi utilizată pe termen lung

Imunoterapia blocheazăcascade importante de semnalizare biochimică și susține sistemul imunitar

Radiotherapy
Radiation is normally combined with surgery and/or chemotherapy. Scopul este de a distruge tumora și/sau orice alte celule tumorale care mai există

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin pornește aproape întotdeauna de la o infecție de lungă durată cu anumiți viruși. Aceste papilomavirusuri umane (HPV) sunt transmise în principal prin contact sexual. În majoritatea cazurilor, aceste infecții se vindecă de la sine și fără consecințe.

De obicei, cancerul de col uterin nu provoacă simptome la început. La început, există adesea simptome nespecificate, cum ar fi pierderea inexplicabilă în greutate sau dureri abdominale.

Semnele care pot indica un cancer de col uterin includ următoarele.

  • sângerări neobișnuite, de exemplu, în afara menstruației, după actul sexual sau după menopauză;
  • sângerări menstruale care durează mai mult de 7 zile;
  • scurgeri vaginale urât mirositoare sau de culoarea apei din carne;
  • durere în partea inferioară a abdomenului sau a pelvisului;
  • durere în timpul mișcărilor intestinale sau a urinării

Dacă observați oricare dintre aceste semne, ar trebui să vă adresați medicului ginecolog

Opțiunile de tratament în cazul cancerului de col uterin sunt:

În cazul în care cancerul nu s-a răspândit încă la ganglioni limfatici sau organe îndepărtate, mai mult de jumătate dintre cei afectați se pot vindeca. Apoi, experții recomandă o intervenție chirurgicală sau chimioterapie cu radiații.

Următoarele proceduri chirurgicale pot fi luate în considerare:

Conizare: tăierea unei părți a colului uterin. Trahelectomie: îndepărtarea parțială a colului uterin. Procedura este luată în considerare doar dacă cancerul este foarte mic și dacă ganglionii limfatici nu sunt afectați. Sarcina este încă posibilă. Histerectomie: îndepărtarea uterului. Această procedură este recomandată de experți atunci când planificarea familială este completă sau când cancerul a pătruns deja mai adânc în țesut. Această intervenție chirurgicală poate varia în funcție de gradul de răspândire a cancerului.

În cazul tumorilor avansate sau al ganglionilor limfatici afectați, specialiștii recomandă radiochimioterapia. Aceasta este adesea o alegere mai bună decât o intervenție chirurgicală extinsă și stresantă.

Dacă vindecarea este puțin probabilă, medicamentele (chimioterapia și terapia cu anticorpi) pot suprima temporar creșterea cancerului.

Cancerul de colon

Cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de cancer. Vestea bună este că, datorită unei mai bune recunoașteri timpurii și a terapiilor moderne, această boală este mult mai ușor de tratat decât era în trecut.

Terapia depinde de tipul (rezultatele histologice), precum și de creșterea tumorii și de stadiul bolii. O bună colaborare între chirurgie, gastroenterologie, oncologie, radiologie și radioterapie este importantă pentru o terapie optimă. Diferite metode de tratament sunt disponibile pentru pacienții cu cancer de colon: chirurgia, chimioterapia, radioterapia și tratamentul cu medicamente țintite joacă un rol important.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer, atât la bărbați, cât și la femei, la nivel mondial.

Inovațiile și progresele recente în diagnosticarea, stadializarea și terapia cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC) în stadiu incipient și local avansat au schimbat paradigma de tratament al pacienților cu cancer pulmonar.
În stadiul incipient al bolii, rezecția radicală primară – prin abordări convenționale sau minim invazive – împreună cu disecția sistematică a ganglionilor limfatici este abordarea preferată pentru a obține tratamentul curativ al pacienților.

În cazul cancerului pulmonar local avansat, intervenția chirurgicală este, de obicei, combinată cu tratamentul preoperator al cancerului, cum ar fi chimioterapie, tratament imunitar sau tratament țintit și radioterapie în anumite cazuri. Introducerea terapiei imune și a terapiei țintite a îmbunătățit semnificativ rezultatul pacienților afectați sistemic.

Cancer gastric

Celulele canceroase se înmulțesc necontrolat, înlocuind țesutul sănătos al organismului și răspândindu-se în tot corpul. În cazul în care cancerul provine din glandele mucoasei stomacale, termenul tehnic este carcinom gastric. Dacă cancerul de stomac se răspândește, metastazele se instalează adesea în ficat, ganglioni limfatici, plămâni și peritoneu.

Detectarea cancerului de stomac

Plângerile care indică un cancer de stomac sunt adesea ambigue. Inițial, pot apărea probleme digestive generale, cum ar fi balonarea, regurgitarea, scăderea poftei de mâncare, respirația urât mirositoare sau durerile abdominale. Pe măsură ce boala avansează, simptomele pot deveni mai severe și se pot adăuga altele noi. În cazul în care apar următoarele semne, medicul dumneavoastră ar trebui să organizeze o gastroscopie pentru clarificare:

  • dificultăți de înghițire
  • vărsături frecvente
  • pierderea severă a poftei de mâncare
  • pierdere în greutate nedorită
  • scaune sângeroase sau negre (scaune gudronate)
  • anemie datorată deficienței de fier

Gastroscopia poate detecta în mod fiabil cancerul de stomac: Un tub flexibil este introdus în stomac prin esofag. Probele de țesut pot fi, de asemenea, prelevate și examinate în laborator pentru depistarea celulelor canceroase.

Opțiunile de tratament în cazul cancerului gastric sunt:

În cazul în care cancerul nu s-a răspândit încă, este posibilă o vindecare. În acest caz, specialiștii recomandă o intervenție chirurgicală: stomacul este îndepărtat parțial sau complet. În cazul în care cancerul se află la intrarea în stomac, se îndepărtează și partea inferioară a esofagului.

În plus față de intervenția chirurgicală, se poate lua în considerare chimioterapia singură sau combinată cu radiații (radiochimioterapie) înainte și/sau după aceasta. În cazul în care cancerul este descoperit devreme și este încă foarte mic, poate fi posibilă îndepărtarea acestuia prin esofag cu ajutorul unor instrumente speciale. Termenul tehnic pentru această procedură delicată este rezecție endoscopică.

În cazul în care cancerul de stomac s-a răspândit în tot corpul, acesta nu mai poate fi vindecat. Experții recomandă apoi medicamente care opresc temporar creșterea cancerului. Scopul acestui tratament este de a atenua simptomele și de a prelungi viața. Grupurile de cercetare testează în prezent noi medicamente, de exemplu, imunoterapia.

Hodgkin’s lymphoma

În cazul limfomului Hodgkin, anumite celule albe din sânge, limfocitele B (celule B), sunt alterate. În mod normal, organismul recunoaște și distruge astfel de celule alterate. Cu toate acestea, dacă celulele reușesc să scape de mecanismul de control al organismului, ele se divid necontrolat. Acestea se înmulțesc apoi mai repede decât celulele normale ale corpului și deplasează țesuturile sănătoase ale corpului. În cazul limfomului Hodgkin, aceste celule se înmulțesc mai întâi în ganglionii limfatici, care cresc în dimensiune. Limfomul Hodgkin se poate răspândi în tot corpul și poate afecta și alte organe din afara sistemului limfatic.

Semne de limfom Hodgkin

La aproximativ 7 din 10 persoane cu limfom Hodgkin, ganglionii limfatici se umflă fără durere. Acestea se găsesc adesea la nivelul gâtului sau în spatele sternului (mediastin) și, uneori, în alte părți ale corpului, cum ar fi axilele, abdomenul sau zona inghinală. Ganglionii limfatici umflați sunt, de obicei, fermi și se simt „elastici”. Ganglionii limfatici măriți în spatele sternului pot provoca o tuse iritantă persistentă sau dificultăți de respirație fără un motiv aparent.

In about 4 out of 10 people affected, there may be other signs with no other explainable cause.
Acestea includ:

  • febră peste 38 °C;
  • transpirații nocturne, de exemplu asociate cu schimbarea hainelor de noapte; sau asociate cu o schimbare a hainelor de noapte;
  • și o pierdere în greutate nedorită de peste o zecime din greutatea corporală în termen de șase luni.

Acest grup de plângeri sau simptome este numit de experți și simptome B. Cu toate acestea, ele nu sunt specifice limfomului Hodgkin; ele pot fi observate și în alte boli.

Reducerea performanțelor, mâncărimile și durerea ganglionilor limfatici după consumul de alcool, așa-numita durere alcoolică, pot fi, de asemenea, indicații suplimentare. În cazul în care organele sunt deja afectate, pot apărea și alte afecțiuni, de exemplu dureri abdominale sau osoase.

Toate aceste semne pot indica limfomul Hodgkin, dar ele pot avea și alte cauze. Dacă aceste plângeri persistă mai mult de două săptămâni, ar trebui să vizitați un cabinet medical.

Ce tratamente pentru limfomul Hodgkin sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastră depinde de tipul și stadiul bolii, de starea dumneavoastră generală de sănătate și de preferințele dumneavoastră. Scopul tratamentului este de a distruge cât mai multe celule canceroase posibil și de a aduce boala în remisie.

Chemotherapy

Chimioterapia este un tratament medicamentos care utilizează substanțe chimice pentru a distruge celulele limfomului. Medicamentele de chimioterapie călătoresc prin fluxul sanguin și pot ajunge în aproape toate zonele corpului dumneavoastră.

Chimioterapia este adesea combinată cu radioterapia la persoanele cu limfom Hodgkin de tip clasic în stadiu incipient. Radioterapia se face de obicei după chimioterapie. În cazul limfomului Hodgkin avansat, chimioterapia poate fi utilizată singură sau în combinație cu radioterapia.

Medicamentele de chimioterapie pot fi administrate sub formă de pilule sau printr-o venă din braț sau, uneori, se folosesc ambele metode de administrare. Pentru tratarea limfomului Hodgkin se folosesc mai multe combinații de medicamente chimioterapice.

Side effects of chEfectele secundare ale chimioterapiei depind de medicamentele care vă sunt administrate.emotherapy depend on the drugs you’re given. Efectele secundare frecvente sunt greața și căderea părului. Pot apărea complicații grave pe termen lung, cum ar fi afecțiuni cardiace, afecțiuni pulmonare, probleme de fertilitate și alte tipuri de cancer, cum ar fi leucemia.

Radiotherapy

Radiation therapy uses high-energy beams, such as X-rays and protons, to kill cancer cells. În cazul limfomului Hodgkin clasic, radioterapia este adesea utilizată după chimioterapie. Persoanele cu limfom Hodgkin nodular cu limfocite predominante în stadiu incipient pot fi supuse doar radioterapiei.

În timpul radioterapiei, vă așezați pe o masă, iar un aparat mare se deplasează în jurul dumneavoastră, direcționând fasciculele de energie către anumite puncte ale corpului. Radiațiile pot viza ganglionii limfatici afectați și zona ganglionară din apropiere, unde boala ar putea progresa. Durata tratamentului cu radiații variază, în funcție de stadiul bolii. Un planradioterapiei tipic ar putea presupune să mergeți la spital sau la clinică cinci zile pe săptămână, timp de câteva săptămâni. La fiecare vizită, veți fi supus unui tratament cu radiații de 30 de minute.

Radioterapia poate provoca înroșirea pielii și căderea părului la locul unde sunt direcționate radiațiile. Mulți oameni se confruntă cu oboseală în timpul radioterapiei. Printre riscurile mai grave se numără bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, problemele tiroidiene, infertilitatea și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân sau pulmonar.

Transplant de măduvă osoasă

Transplantul de măduvă osoasă, cunoscut și sub numele de transplant de celule stem, este un tratament prin care se înlocuiește măduva osoasă bolnavă cu celule stem sănătoase care vă ajută să dezvoltați o nouă măduvă osoasă. Un transplant de măduvă osoasă poate fi o opțiune în cazul în care limfomul Hodgkin revine în ciuda tratamentului.

În timpul unui transplant de măduvă osoasă, celulele stem din sângele dumneavoastră sunt prelevate, congelate și stocate pentru a fi utilizate ulterior. Apoi veți primi chimioterapie în doze mari și radioterapie pentru a distruge celulele canceroase din organism. În cele din urmă, celulele stem sunt decongelate și injectate în corpul dumneavoastră prin vene. Celulele stem ajută la formarea unei măduve osoase sănătoase.

Persoanele care sunt supuse unui transplant de măduvă osoasă pot prezenta un risc crescut de infecție.

Alte terapii medicamentoase

Alte medicamente utilizate pentru a trata limfomul Hodgkin includ medicamente țintite care se concentrează asupra unor vulnerabilități specifice ale celulelor canceroase și imunoterapia care acționează pentru a activa propriul sistem imunitar pentru a distruge celulele limfomatoase. Dacă alte tratamente nu v-au ajutat sau dacă limfomul Hodgkin revine, celulele limfomului dumneavoastră pot fi analizate în laborator pentru a căuta mutații genetice. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament cu un medicament care vizează mutațiile specifice prezente în celulele limfomului dumneavoastră.

Terapia țintită este un domeniu activ de cercetare a cancerului. Noi medicamente de terapie țintită sunt în curs de studiu în cadrul unor studii clinice.

Dacă aveți întrebări despre alte tipuri de cancer, cum ar fi sarcoamele (cancerul osos), cancerul de vezică urinară, cancerul de piele, cancerul de ficat etc., ne puteți trimite hereîntrebările dumneavoastră despre diagnostic și terapie. Vom fi bucuroși să vă oferim un răspuns detaliat.

en_US
Call Now Button